Технологичните гиганти водят до ръст на глобалните мегакапитали

Технологичните гиганти водят до ръст на глобалните мегакапитали

Пазарните капитализации на световните компании с мегакапитализация, водени от известни технологични фирми, нараснаха през ноември, подкрепени от спада на доходността в САЩ и нарастващото очакване за потенциално намаляване на лихвените проценти от страна на световните централни банки на фона на намаляващите опасения за инфлацията.

Пазарната стойност на Apple скочи с 11,2% до 2,95 трлн. долара през изминалия месец, а пазарната капитализация на Microsoft се увеличи с 12,1%, достигайки 2,8 трлн. долара.

Пазарната капитализация на Nvidia се повиши с 14,7% до 1,15 трилиона долара, след като компанията обяви, че през третото тримесечие е увеличила приходите си с 206% на годишна база до 18,1 млрд. долара. Фирмата също така прогнозира по-високи от очакваните приходи за фискалното четвърто тримесечие, позовавайки се на подобрените условия по веригата за доставки и стабилното търсене на нейните чипове с изкуствен интелект.

Облекчаването на опасенията за инфлацията също даде голям тласък на банковите акции. Пазарната капитализация на JPMorgan Chase & Co се увеличи с 12,2% до 451 млрд. долара към края на ноември.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *