Google иска регулации на Microsoft на пазара на облачни услуги

Google иска регулации на Microsoft на пазара на облачни услуги

Google призова британския антитръстов регулатор да предприеме действия срещу Microsoft, твърдейки, че бизнес практиките на компанията са поставили съперниците й в значително по-неблагоприятно положение, според писмо, видяно от Ройтерс.

Майкрософт и Амазон се сблъскват с нарастващ контрол по целия свят заради доминиращата си позиция в индустрията за изчисления в облак, като регулаторните органи във Великобритания, Европейския съюз и САЩ проучват пазарната им мощ.

През октомври CMA (Органът за конкуренцията и пазарите) започна разследване на британската индустрия за изчисления в облак след сезиране от медийния регулатор Ofcom, който подчерта доминиращата позиция на Amazon и Microsoft на пазара.

През 2022 г. Amazon Web Services (AWS) и Azure на Microsoft са имали комбиниран дял от 70-80% от британския пазар на публични облачни инфраструктурни услуги, заяви Ofcom. Подразделението за облачни услуги на Google е техният най-близък конкурент с дял от около 5-10%.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *