Apple с амбициозен план в сферата на изкуствения интелект

Apple с амбициозен план в сферата на изкуствения интелект

Изкуственият интелект постепенно навлиза във все повече приложения, услуги и функции на смартфоните. Сред тях ChatGPT се откроява като най-предпочитано решение, въпреки че се сблъсква с нарастваща конкуренция. Във визията за бъдещето чатботовете се очаква да променят коренно начина ни на взаимодействие с технологиите, като Apple се стреми към лидерска позиция в сферата на изкуствения интелект.

Компанията разработва обширен езиков модел, наречен Reference Resolution As Language Modeling (ReALM), целящ да подобри функционалностите на Siri чрез добавяне на смарт функции. Този ход ще позволи на виртуалния асистент да разбира контекста на думите и дори да обработва екранно съдържание.

Бенчмарк резултатите показват, че ReALM представя производителност, сравнима с тази на изкуствения интелект на конкурентни фирми, включително ChatGPT, като Apple твърди, че най-големите версии на платформата дори превъзхождат водещия чатбот в индустрията. ReALM е оптимизиран за превръщането на визуални елементи в текст, което улеснява вникването в техния контекст и обещава значителни подобрения в точността на Siri. Това ще позволи на потребителите на iPhone да водят по-естествени разговори с личния асистент.

ReALM ще бъде наличен в четири различни размера – ReALM-80M, ReALM-250M, ReALM-1B и ReALM-3B, като „M“ и „B“ обозначават броя на параметрите в милиони и милиарди съответно. Тази технология ще бъде ключов приоритет в разработката на iOS 18, като се очаква тя да бъде представена официално през есента. Възможно е следващите версии на ReALM да станат достъпни за широката публика с това обновление, като повече детайли ще бъдат разкрити на събитието WWDC през юни, където ще бъдат показани демонстрации на AI системата и вероятно ще научим кои устройства на Apple ще я използват първи.

Валери Манолов

Валери Манолов

Валери Манолов е любител на мобилните технологии и развитието на операционните системи. Той създава качествено съдържание в тази сфера и всичко по-интересно от света на мобилните устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *