Китай създава трети фонд за стимулиране на сектора на полупроводниците

Китай създава трети фонд за стимулиране на сектора на полупроводниците

Китай създаде третия си планиран държавно подкрепен инвестиционен фонд за насърчаване на полупроводниковата индустрия с регистриран капитал от 344 млрд. юана (47,5 млрд. долара), според подадена информация в правителствения регистър на дружествата.

Стотиците милиарди юани, инвестирани в сектора, поставят в перспектива стремежа на президента Си Дзинпин да постигне самодостатъчност на Китай в производството на полупроводници.

Този ангажимент придоби нова актуалност, след като през последните няколко години САЩ наложиха серия от мерки за контрол на износа, позовавайки се на опасения, че Пекин може да използва усъвършенствани чипове, за да увеличи военния си потенциал.

Акциите на китайски чипове поскъпнаха, като индексът CES CN Semiconductor Index, се повиши с повече от 3% и отбеляза най-големия еднодневен ръст от повече от месец.

Третият етап на Китайския инвестиционен фонд за производство на интегрални схеми беше официално създаден на 24 май и регистриран в Пекинската общинска администрация за регулиране на пазара, според Националната система за публикуване на кредитна информация за предприятия, управлявана от правителството агенция за кредитна информация.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *