Китай насърчава Samsung да инвестира повече в страната

Китай насърчава Samsung да инвестира повече в страната

Китайският премиер Ли Цян каза на председателя на Samsung Джей Ю. Лий, че Китай приветства по-нататъшни инвестиции от страна на корейския конгломерат, съобщи държавната информационна агенция Синхуа, тъй като чуждестранните предприятия на китайския пазар се борят да се справят с геополитическата несигурност.

Срещата в Сеул между втория най-високопоставен китайски държавен служител и корейския изпълнителен директор се състоя преди срещата на върха между Ли, южнокорейския президент Юн Сук Йол и японския министър-председател Фумио Кишида – първите тристранни разговори на азиатските съседи от повече от четири години.

През последните шест години Samsung Electronics е инвестирала 24 млрд. долара на китайския пазар, съобщи ръководител на компанията в доклад на държавния вестник China Daily от ноември.

Корейският технологичен гигант обаче е изправен пред все по-големи предизвикателства на фона на напрежението между САЩ и Китай, тъй като се ориентира в контрола върху износа, който Вашингтон въведе, за да прекъсне достъпа на Китай до авангардни чипове.

Изборът на Ли да се срещне с изпълнителния директор на Samsung повтори по-ранните забележки на китайския лидер, направени по време на двустранна среща с Юн, на която той насърчи повече корейски предприятия да инвестират и да правят бизнес в Китай и призова Пекин и Сеул да си сътрудничат за поддържане на стабилността на индустриалните вериги за доставки.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *