Xiaomi: Контролът на Индия върху китайските фирми изнервя доставчиците

Xiaomi: Контролът на Индия върху китайските фирми изнервя доставчиците

Китайската компания Xiaomi е заявила в Ню Делхи, че доставчиците на компоненти за смартфони са предпазливи по отношение на откриването на операции в Индия на фона на строгия контрол на китайските компании от страна на правителството, според писмо и източник, който е пряко запознат с въпроса.

Xiaomi, която има най-голям дял на индийския пазар на смартфони от 18 %, също така иска в писмото от 6 февруари Индия да обмисли предлагането на производствени стимули и намаляване на вносните тарифи за някои компоненти за смартфони.

Китайската компания сглобява смартфони в Индия, като използва предимно местни компоненти, а останалите внася от Китай и други страни. Писмото е отговор на Xiaomi на запитване от Министерството на информационните технологии на Индия, в което се пита как Ню Делхи може да продължи да развива сектора за производство на компоненти в страната.

Индия засили проверките на китайските предприятия, след като през 2020 г. при граничен сблъсък между двете страни загинаха най-малко 20 индийски войници и четирима от Китай, което наруши инвестиционните планове на големи китайски компании и предизвика многократни протести от страна на Пекин.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *