TSMC спечели 6,6 млрд. долара субсидия за производство на чипове

TSMC спечели 6,6 млрд. долара субсидия за производство на чипове

Министерството на търговията на САЩ съобщи, че ще отпусне на американското подразделение на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) субсидия в размер на 6,6 млрд. долара за производство на съвременни полупроводници във Финикс, Аризона, и до 5 млрд. долара под формата на евтини държавни заеми.

TSMC се съгласи да разшири планираната си инвестиция с 25 млрд. долара до 65 млрд. долара и да добави трето предприятие в Аризона до 2030 г., съобщи Търговията при обявяването на предварителното отпускане на средствата. Тайванската компания ще произвежда най-съвременната в света 2-нанометрова технология във втория си завод в Аризона, който се очаква да започне производство през 2028 г., заявиха от министерството.

„Това са чиповете, които са в основата на изкуствения интелект, и са необходимите компоненти за технологиите, които са ни необходими, за да подкрепим нашата икономика, а честно казано, и военния апарат и националната сигурност на 21-ви век“, заяви в изявление министърът на търговията Джина Реймондо.

TSMC, най-големият в света производител на чипове по договор и основен доставчик на Apple и Nvidia, по-рано обяви плановете си да инвестира 40 млрд. долара в Аризона. TSMC очаква да започне серийно производство в първия си завод в САЩ там до първата половина на 2025 г., заяви Commerce.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *