Microsoft ще открие център за изкуствен интелект в Лондон

Microsoft ще открие център за изкуствен интелект в Лондон

Microsoft обяви плановете си за нов център за изкуствен интелект (ИИ) в Лондон, насочен към разработване на продукти и научни изследвания.

Звеното ще се ръководи от Мустафа Сюлейман, роденият в Лондон съосновател на Google DeepMind, когото Microsoft нае миналия месец.

Като основен спонсор на OpenAI, създател на ChatGPT, Microsoft е световен лидер в бързо развиващата се технология.

Но през последните 18 месеца конкуренцията за таланти в областта на изкуствения интелект се изостри в цяла Европа. Възможно е Microsoft да се опита да привлече експерти от други компании с фокус върху ИИ, които да попълнят новото ѝ звено, като например DeepMind или OpenAI.

Този ход е и победа за Великобритания, която се стреми да затвърди репутацията си на технологична суперсила, след като през ноември беше домакин на първата в света глобална среща на върха за безопасността на изкуствения интелект.

Миналия месец Microsoft нае съоснователя на DeepMind Сюлейман да ръководи вътрешното подразделение на Microsoft за изкуствен интелект.
Сюлейман напусна собствената си наскоро създадена компания Inflection AI, за да се присъедини към Microsoft, като взе със себе си десетки служители.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *