Расте популярността на TikTok сред европейските политици

Расте популярността на TikTok сред европейските политици

Когато през март Саймън Харис стана министър-председател на Ирландия, той се обърна към любимата си платформа за изява: TikTok.

Във видеоклип с жълт надпис „БЛАГОДАРЯ“ мъжът, който ще бъде най-младият ирландски министър-председател, разказа на своите 95 000 последователи за своето израстване от „самоуверен, капризен тийнейджър“, който се е гневил на липсата на образователна помощ за брат си аутист.

Харис, наричан понякога „TikTok Taoiseach“, е сред авангарда от европейски политици, които използват платформата на китайската социална медия, преценявайки, че нуждата да се достигне до по-младите избиратели надделява над опасенията за сигурността.

С наближаването на европейските избори през юни основните политици се опасяват да не отстъпят позиции на крайнодесните партии, които успешно използват краткия формат на видеоклиповете.

Но TikTok е подложен на все по-голям контрол на Запад поради опасения, че данните на потребителите от приложението, собственост на базираната в Пекин компания ByteDance, могат да попаднат в ръцете на китайското правителство.

Германските агенции за сигурност например предупредиха да не се използва приложението поради опасения, че то може да сподели данни с китайското правителство или да бъде използвано за въздействие върху потребителите.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *