Отрязаха иск на Apple за таксите в App Store във Великобритания

Отрязаха иск на Apple за таксите в App Store във Великобритания

В петък беше отхвърлен искът на Apple за отхвърляне на съдебно дело на стойност близо 1 милиард долара, като съдията постанови, че компанията трябва да се изправи пред обвиненията, че е начислила на повече от 1500 базирани в Обединеното кралство разработчици несправедливи комисиони при закупуване на приложения и друго съдържание.

Шон Енис, професор по конкурентно право и икономист, води делото, което беше заведено в лондонския Апелативен съд по конкуренцията (CAT) миналата година и в което се твърди, че Apple е начислявала на разработчиците несправедливи комисиони в размер до 30 %.

Адвокатите на Ennis твърдят, че американският технологичен гигант е злоупотребил с господстващото си положение на пазара за разпространение на приложения за iPhone и други устройства на Apple, и искат обезщетение.

Apple е изправена пред нарастващ натиск от страна на регулаторните органи в САЩ и Европа във връзка с таксите, които начислява на разработчици от трети страни, разпространяващи приложения чрез App Store. Компанията твърди, че 85% от разработчиците в нейния App Store не плащат никакви комисиони.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *