Отказвайки се от руската енергия, ЕС става зависим от Китай

Отказвайки се от руската енергия, ЕС става зависим от Китай

До 2030 г. Европейският съюз може да стане толкова зависим от Китай по отношение на литиево-йонните батерии и горивните клетки, колкото беше зависим от Русия по отношение на енергията преди войната в Украйна, ако не предприеме решителни мерки, се казва в документ, изготвен за лидерите на ЕС.

Документът, получен от Ройтерс, ще бъде в основата на дискусиите за икономическата сигурност на Европа по време на срещата на лидерите на ЕС в Гранада, Испания, на 5 октомври.

Обезпокоени от нарастващата глобална самоувереност и икономическа тежест на Китай, лидерите ще обсъдят предложенията на Европейската комисия за намаляване на риска Европа да бъде твърде зависима от Китай и необходимостта от диверсификация към Африка и Латинска Америка.

В документа се казва, че поради непостоянния характер на възобновяемите енергийни източници като слънчевата или вятърната енергия Европа ще се нуждае от начини за съхранение на енергия, за да постигне целта си за нулеви нетни емисии на въглероден диоксид до 2050 г.

„Това ще доведе до рязко нарастване на търсенето на литиево-йонни батерии, горивни клетки и електролизери, което се очаква да се увеличи между 10 и 30 пъти през следващите години“, се казва в документа, изготвен от испанското председателство на ЕС.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *