Обединеното кралство с нови принципи за изкуствен интелект

Обединеното кралство с нови принципи за изкуствен интелект

В понеделник Великобритания представи принципи, които имат за цел да предотвратят доминирането на моделите на изкуствен интелект (ИИ) от шепa технологични компании в ущърб на потребителите и предприятията, като подчертават необходимостта от отчетност и прозрачност.

Британският антитръстов регулатор, Органът за защита на конкуренцията и пазарите (CMA), подобно на други органи по света, се опитва да контролира някои от потенциалните отрицателни последици от ИИ, без да задушава иновациите.

Изброените седем принципа имат за цел да регулират основополагащи модели като ChatGPT, като задължат разработчиците да се отчитат, не позволят на големите технологични компании да обвързват технологиите в своите затворени платформи и прекратят антиконкурентно поведение като обвързването в пакети.

Главният изпълнителен директор на CMA Сара Кардел заяви в понеделник, че технологията има реален потенциал да увеличи производителността и да улесни милиони ежедневни задачи, но положителното бъдеще не може да се приема за даденост.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *