Китай ще работи по стандарти за метавселената

Китай ще работи по стандарти за метавселената

В понеделник Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай (MIIT) заяви, че ще сформира работна група за установяване на стандарти за сектора на метавселената, тъй като Пекин се стреми да бъде световен законодател в областта на новите технологии.

В понеделник министерството публикува проектопредложение за сформиране на работна група за метавселената – споделени виртуални светове, достъпни чрез интернет. В предложението се посочва, че метавселената е един от деветте нововъзникващи технологични сектора, за които Китай трябва да се стреми да установи стандарти.

От 2021 г. насам метавселената се превърна в една от най-горещите технологични тенденции, но все още не е постигнат консенсус по въпроса какво може да се определи като метавселена въпреки шума – проблем, който MIIT подчертава в предложението.

„[Индустрията на метавселената] е изправена пред много предизвикателства“, заяви MIIT, „Спешно е да се насърчи здравословното и организирано развитие на индустрията на метавселената чрез стандартизация и насоки.“

МИИТ добави, че индустрията на метавселената страда от липса на ясни дефиниции, което е позволило на някои капиталисти и компании да спекулират на пазара.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *