Осъдиха Microsoft да плати 242 млн. долара по патентно дело в САЩ

Осъдиха Microsoft да плати 242 млн. долара по патентно дело в САЩ

Microsoft трябва да плати на собственика на патента IPA Technologies 242 млн. долара, заяви федерално жури в Делауеър в петък, след като установи, че софтуерът за виртуален асистент Cortana на Microsoft е нарушил патент на IPA.

След едноседмичен съдебен процес журито се съгласи с IPA, че технологията за гласово разпознаване на Microsoft нарушава патентните права на IPA в областта на компютърно-комуникационния софтуер.

IPA е дъщерно дружество на компанията за лицензиране на патенти Wi-LAN, която е съвместна собственост на канадската технологична компания Quarterhill и две инвестиционни фирми. Тя закупи патента и други от Siri Inc на SRI International, която Apple придоби през 2010 г. и чиято технология използва в своя виртуален асистент Siri.

„Оставаме убедени, че Microsoft никога не е нарушавала патентите на IPA и ще обжалваме“, заяви говорител на Microsoft.

Представители на IPA и Wi-LAN не отговориха веднага на искането за коментар на присъдата.

IPA подаде иска през 2018 г., обвинявайки Microsoft в нарушаване на патенти, свързани с лични цифрови асистенти и гласова навигация на данни.

По-късно делото беше стеснено до разглеждане на един патент на IPA. Microsoft твърди, че не нарушава и че патентът е невалиден.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *