Обвиняват Apple, че плащал по-малко на работнички в Калифорния

Обвиняват Apple, че плащал по-малко на работнички в Калифорния

Apple получи предложение за колективен иск, в който технологичният гигант е обвинен, че плаща на повече от 12 000 служителки в Калифорния по-малко, отколкото на мъже на сходни длъжности.

Искът, подаден в щатския съд в Сан Франциско от две жени, които са работили в Apple повече от десетилетие, твърди, че компанията системно заплаща по-ниско на работничките в своите отдели за инженеринг, маркетинг и AppleCare.

Според жалбата Apple определя стартовата заплата на работниците въз основа на заплатите им от предишните им работни места или въз основа на техните „очаквания за заплащане“, което води до по-ниско заплащане за жените. В иска се твърди също, че системата за оценка на представянето на Apple, която се използва за определяне на повишенията и бонусите, е предубедена към жените.

Базираната в Купертино, Калифорния, компания Apple в свое изявление заяви, че е ангажирана с приобщаването и справедливото заплащане.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *