Nvidia се стреми към персонализирани чипове с ново звено

Nvidia се стреми към персонализирани чипове с ново звено

Nvidia изгражда ново бизнес звено, фокусирано върху проектирането на чипове по поръчка за фирми за изчисления в облак и други, включително усъвършенствани процесори за изкуствен интелект, съобщиха за Ройтерс девет източника, запознати с плановете на компанията.

Доминиращият световен дизайнер и доставчик на чипове за изкуствен интелект има за цел да завладее част от експлодиращия пазар на персонализирани чипове за изкуствен интелект и да се предпази от нарастващия брой компании, които търсят алтернативи на неговите продукти.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания контролира около 80% от пазара на високотехнологични чипове с изкуствен интелект – позиция, която доведе до ръст на борсовата ѝ стойност с 40% тази година до 1,73 трилиона долара, след като през 2023 г. тя се увеличи повече от три пъти.

Клиентите на Nvidia, сред които са създателят на ChatGPT OpenAI, Microsoft, Alphabet и Meta Platforms, се надпреварват да изкупуват намаляващото предлагане на нейни чипове, за да се конкурират в бързо развиващия се сектор на генеративния изкуствен интелект.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *