Изненада или не: HarmonyOS изпревари iOS по пазарен дял

Изненада или не: HarmonyOS изпревари iOS по пазарен дял

В динамичния свят на мобилните технологии, 2024-а година може да бъде историческа, защото HarmonyOS, операционната система на Huawei, за първи път изпреварва iOS на Apple, като става втората най-голяма мобилна платформа в Китай.

HarmonyOS се сблъска с множество препятствия от своето създаване през 2019-а година, включително санкциите на САЩ, които ограничават достъпа на Huawei до ключови технологии. Въпреки това, докладът отбеляза значителен растеж на пазарния дял на системата, който се е удвоил от 8% през първото тримесечие на 2023-а година до 17% през първото тримесечие на 2024-а година. Глобалният пазарен дял на HarmonyOS също се удвои за една година, достигайки 4%.

В Китай, iOS отбелязва спад на пазарния си дял за първи път от първото тримесечие на 2019-а година, частично поради пускането на новите 5G смартфони от Huawei, които конкурират директно с Apple. Този спад, според Counterpoint, се дължи и на сезонните колебания, които често се наблюдават при излизането на нов iPhone.

През първата половина на тази година приемането на HarmonyOS в 5G устройства достигна 50%, което е значителен скок от 9% през първото тримесечие на 2023-а година. Прогнозите предвиждат растежът да продължи, тъй като Huawei активно работи по локализирането на своята верига за доставки.

Успехът на HarmonyOS е впечатляващ с оглед на сравнително краткия му период на съществуване, като се подкрепя от силната стратегия на Huawei, фокуса върху 5G технологиите и разширяващата се екосистема от приложения.

Валери Манолов

Валери Манолов

Валери Манолов е любител на мобилните технологии и развитието на операционните системи. Той създава качествено съдържание в тази сфера и всичко по-интересно от света на мобилните устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *