Google плаща милиарди на Apple и Samsung заради сериозна привилегия

Google плаща милиарди на Apple и Samsung заради сериозна привилегия

Гигантът в света на технологиите – Google, има тайни споразумения с водещите производители от Android и Apple екосистемите, където инвестира милиарди долари, за да гарантира, че техните мобилни приложения са заложени по подразбиране в най-популярните устройства. Например, за привилегията Google Search да бъде основната търсачка в iPhone, компанията заплаща значителна сума на Apple.

Сходни сделки са установени и с най-големия производител на Android смартфони – Samsung. Съдебни документи разкриват, че Google е изплатил сумата от 8 милиарда долара за четири години, като в замяна техните продукти като Google Search, Google Assistant и Google Play стават основните по подразбиране в смартфоните Galaxy.

Вицепрезидентът на Google – Джеймс Колотурос, потвърди детайли за сделката, като тя стана част от антитръстово дело, свързано с доминирането на Google в Android екосистемата. Колотурос отбелязва, че над половината от приходите в Google Play произлизат от устройствата на Samsung.

Тези споразумения предпазват Google от загубата на контрол върху своята екосистема, като в случай на отказ от плащания за поставяне на приложения на челни места, Samsung може да потърси алтернативни партньорства, включително с Microsoft. Въпреки че сделката може да направи Bing основна търсачка в смартфоните Galaxy, това е нещо, което Google се опитва да избегне.

Валери Манолов

Валери Манолов

Валери Манолов е любител на мобилните технологии и развитието на операционните системи. Той създава качествено съдържание в тази сфера и всичко по-интересно от света на мобилните устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *