ЕС налага глоба в размер на 1.2 млрд. евро на Meta

ЕС налага глоба в размер на 1.2 млрд. евро на Meta

Критиките отново започнаха да валят по адрес на Meta заради начина, по който съхранява данните на потребителите. Връзките на компанията с рекламните партньори също привличат вниманието на регулаторите. Европейският съюз (ЕС) провежда различни разследвания срещу Meta и продължава да изучава бизнес практиките на един от водещите гиганти в сектора на информационните технологии.

Антитръстовите органи отново стигнаха до заключението, че Meta нарушава основни принципи на цифровата поверителност. В официално изявление, Комисията за защита на данните на Ирландия потвърждава, че ще наложи значителна глоба в размер на 1.2 милиарда евро. Тази санкция е резултат от дълго разследване, което разкрива, че Facebook неправомерно споделя данни за граждани на ЕС към сървъри в САЩ.

Трябва да се отбележи, че това е най-голямата финансова глоба, наложена върху социалната мрежа до момента. Според Engadget, всички компании, опериращи в ЕС и имащи достъп до потребителски данни, не са допуснати да ги прехвърлят в други региони извън ЕС.

Неспособността на Meta да отговори на това изискване е основна причина за внушителната глоба. Според ЕС, такива практики излагат потребителите на риск и дори могат да предизвикат хакерски атаки. Освен глобата, на компанията е предоставен период от пет месеца, за да прекрати споделянето на информация от ЕС със сървъри в САЩ.

Валери Манолов

Валери Манолов

Валери Манолов е любител на мобилните технологии и развитието на операционните системи. Той създава качествено съдържание в тази сфера и всичко по-интересно от света на мобилните устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *