Засега „Apple Intelligence“ няма да има в Европа

Засега „Apple Intelligence“ няма да има в Европа

Apple обяви серия от нови функции, базирани на изкуствен интелект, наречени „Apple Intelligence“, по време на своята презентация на WWDC. Въпреки това, тези функции няма да бъдат налични за потребителите на iPhone и iPad в Европейския съюз. Компанията посочва несигурността около Закона за цифровите пазари (DMA) на ЕС като причина за това решение, който цели да стимулира конкуренцията и да създаде по-справедлив цифров пазар.

Маргрете Вестагер, ръководител на ЕС по въпросите на конкуренцията, изрази критика към решението на Apple, излагайки тезата си, че компанията смята, че нейните AI функции може да бъдат възприети като антиконкурентни. Въпреки критичните забележки, коментарите на Вестагер не отразяват официалната позиция на ЕС относно конкурентоспособността на интелигентните технологии на Apple.

Според анализи, има две основни причини за решението на Apple: реални опасения относно въздействието на DMA на техните функции или стратегическо забавяне, за да се избегнат антитръстови разследвания. Apple изразява желание за сътрудничество с ЕС, за да намери решение. Аналогично, предишното забавяне на пускането на продукта Gemini от Google в ЕС подсказва, че Apple може да пусне новите функции след решаване на регулаторните въпроси.

Засега, новите модели iPhone 15 Pro и Pro Max в ЕС няма да имат достъп до функциите на „Apple Intelligence“.

Валери Манолов

Валери Манолов

Валери Манолов е любител на мобилните технологии и развитието на операционните системи. Той създава качествено съдържание в тази сфера и всичко по-интересно от света на мобилните устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *