Нов недостатък на Apple е довел до заразяване с шпионски софтуер

Нов недостатък на Apple е довел до заразяване с шпионски софтуер

Изследователи от групата за цифров контрол Citizen Lab съобщиха в четвъртък, че са открили шпионски софтуер, свързан с израелската фирма NSO, който се възползва от новооткрит недостатък в устройствата на Apple.

При проверка на устройството на Apple на служител на базирана във Вашингтон група за гражданско общество миналата седмица Citizen Lab заяви, че е открила, че недостатъкът е бил използван за заразяване на устройството с шпионския софтуер Pegasus на NSO, се казва в изявлението.

„Въз основа на данните, с които разполагаме от целевото устройство, с голяма степен на сигурност приписваме експлойта на шпионския софтуер Pegasus на NSO Group“, казва Бил Марчак, старши изследовател в Citizen Lab, която е базирана в Munk School of Global Affairs and Public Policy към Университета в Торонто.

Той каза, че нападателят вероятно е допуснал грешка по време на инсталацията и така Citizen Lab е открила шпионския софтуер.

От Citizen Lab заявиха, че Apple им е потвърдила, че използването на функцията за висока сигурност „Lockdown Mode“, налична в устройствата на Apple, блокира тази конкретна атака.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *