Meta се изправя пред иск за поверителност на медицинските данни

Meta се изправя пред иск за поверителност на медицинските данни

Федерален съдия от САЩ заяви, че Meta Platforms трябва да се изправи пред съдебен процес, в който се твърди, че е нарушила неприкосновеността на личния живот на пациенти, лекувани от болници и други доставчици на здравни услуги, които са използвали нейния инструмент за проследяване Meta Pixel.

Окръжният съдия на САЩ Уилям Орик в Сан Франциско заяви, че ищците могат да предявят претенции, че Meta е нарушила федерален закон за подслушване и калифорнийски закон за защита на личните данни, както и че е нарушила собствените си договорни обещания за защита на личните данни на потребителите във Facebook.

В решение от 26 страници в четвъртък съдията заяви, че въз основа на събраните до момента доказателства делото „не отрича правдоподобните твърдения, че чувствителна здравна информация е умишлено уловена и предадена на Meta“.

Орик отхвърли някои други искове, но заяви, че ищците, всички използващи псевдоними John Doe или Jane Doe, могат да се опитат да ги предявят отново.

Според ищците Meta Pixel е предоставил на Meta чувствителна информация за тяхното здраве, когато са влизали в порталите за пациенти, където е бил инсталиран инструментът за проследяване, което е позволило на Meta да печели пари от целева реклама.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *