Microsoft дава избор на клиентите си – AMD вместо Nvidia

Microsoft дава избор на клиентите си – AMD вместо Nvidia

Microsoft съобщи, че планира да предложи на своите клиенти на изчислителни облаци платформа от чипове за изкуствен интелект на AMD, която ще се конкурира с компонентите на Nvidia, като подробностите ще бъдат предоставени на конференцията за разработчици Build следващата седмица.

По време на конференцията тя ще представи и предварителен преглед на новите персонализирани процесори Cobalt 100.

Клъстерите на флагманските AI чипове MI300X на Advanced Micro Devices на Microsoft ще се продават чрез услугата за изчисления в облак Azure. Те ще дадат на клиентите й алтернатива на фамилията H100 на Nvidia от мощни графични процесори (GPU), които доминират на пазара на чипове за центрове за данни за изкуствен интелект, но могат да бъдат трудни за получаване поради голямото търсене.

За да създават модели на изкуствен интелект или да стартират приложения, компаниите обикновено трябва да обединят – или да клъстерират – множество графични процесори, тъй като данните и изчисленията не се побират на един процесор.

AMD, която очаква 4 млрд. долара приходи от чипове за изкуствен интелект през тази година, заяви, че чиповете са достатъчно мощни, за да обучават и изпълняват големи модели за изкуствен интелект.

Освен най-добрите чипове за изкуствен интелект на Nvidia, звеното за изчисления в облак на Microsoft продава достъп до собствените си чипове за изкуствен интелект, наречени Maia.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *