ЕС погва Facebook и Instagram заради безопасността на децата

ЕС погва Facebook и Instagram заради безопасността на децата

Социалните медии Facebook и Instagram на Meta Platforms ще бъдат разследвани за потенциални нарушения на правилата на ЕС за онлайн съдържание, свързани с безопасността на децата, съобщиха регулаторите на ЕС в четвъртък – стъпка, която може да доведе до големи глоби.

От технологичните компании се изисква да направят повече за справяне с незаконното и вредно съдържание на своите платформи съгласно забележителния Закон за цифровите услуги (DSA) на Европейския съюз, който влезе в сила миналата година.

Европейската комисия заяви, че е решила да започне задълбочено разследване на Facebook и Instagram поради опасения, че не са се справили адекватно с рисковете за децата. През септември Meta представи доклад за оценка на риска.

„Комисията е загрижена, че системите на Facebook и Instagram, включително техните алгоритми, могат да стимулират поведенчески зависимости при децата, както и да създадат така наречените „ефекти на заешката дупка“, се казва в изявление на изпълнителния орган на ЕС.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *