Intel над Луната като NPU изпълнение на Lunar Lake TOPS Meteor Lake

Intel над Луната като NPU изпълнение на Lunar Lake TOPS Meteor Lake

Intel твърди, че предстоящите процесори Lunar Lake ще имат над 100 Tera операции в секунда (TOPS) производителност на AI – 45 от тях от нейния невронен процесор (NPU).

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер по-рано твърдеше, че Lunar Lake (и неговият колега с по-висока производителност, Arrow Lake) ще утроят производителността на AI от Meteor Lake – сегашното предложение на Intel за захранване на „AI PC“. Тъй като Meteor Lake има до 34 TOPS общо от своите NPU, GPU и CPU ядра, това би поставило Lunar Lake на приблизително 102 TOPS – което означава, че „над 100 TOPS“ не е твърде много над тройните цифри.

Разбивката на Intel на TOPS на Lunar Lake по компоненти разкрива 45 TOPS NPU, като лъвският дял от останалите 55 TOPS или така вероятно идва от графичния процесор. За сравнение, 11 от 34-те TOPS на Meteor Lake са от NPU – което означава, че NPU на Lunar Lake има малко над четири пъти по-голяма процесорна мощност от частта, открита в процесорите на Meteor Lake.

Калин Тодоров

Калин Тодоров

Калин Тодоров специализира знанията си в развитието на социалните медии и приложението им в мобилните технологии. С богат опит зад гърба си в различни медии, той отговаря за най-новото от света на социалните мрежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *