Илон Мъск се замеси в голям конфликт в Бразилия

Илон Мъск се замеси в голям конфликт в Бразилия

Шефът на социалната мрежа X – Илон Мъск, е забърка в спор с бразилски съдия от Върховния съд, Александре де Мораес, заради цензура.

Мъск обвини съдията, който се бори с дезинформацията, че „предава конституцията“ и призова за неговия импийчмънт. В отговор, Мораес заплаши с глоба от 20 хиляди долара и нареди разследване на Мъск за „престъпно използване“ на платформата.

Спорът, който избухна след критики на Мъск към съдията за блокиране на потребители, ескалира с предизвикателства за открит дебат и шеговити коментари от Мъск. Съдия Мораес е влиятелна и разединяваща фигура в Бразилия, където е един от 11-те съдии във Върховния съд и също така председателства Висшия избирателен трибунал, а критиците често го обвиняват в цензура.

Десни политици представиха манифест в защита на Мъск и подкрепиха призива му за отстраняване на Мораес. Други пък защитиха Мораес, като председателят на Върховния съд Луис Роберто Барозу излезе с изявление, в което предупреди, че „всички компании“, които работят в Бразилия, трябва да се подчиняват на нейните власти.

Валери Манолов

Валери Манолов

Валери Манолов е любител на мобилните технологии и развитието на операционните системи. Той създава качествено съдържание в тази сфера и всичко по-интересно от света на мобилните устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *