Huawei се споразумя за лицензиране на патенти със Xiaomi

Huawei се споразумя за лицензиране на патенти със Xiaomi

Китайската компания Huawei Technologies сключи в сряда глобално споразумение за кръстосано лицензиране на патенти с Xiaomi, според изявление на Huawei.

Сделката обхваща комуникационни технологии, включително 5G, и отбелязва разрешаването на спор за лицензиране на патенти между двете фирми.

През март местните китайски медии съобщиха, че Huawei съди Xiaomi за предполагаемо нарушение на четири регистрирани патента, свързани основно с технология за безжична комуникация, смартфон фотография и технология за заключване на екрана.

Huawei също така има споразумения за лицензиране на патенти с други технологични играчи като Oppo и южнокорейската компания Samsung. Миналия месец тя поднови подобно споразумение с Ericsson.

През юли Huawei заяви, че през 2022 г. е получила 560 млн. долара приходи от лицензионни такси и че през последните две години е спечелила повече, отколкото е изплатила под формата на лицензионни такси, тъй като спадът в продажбите на телефони означава, че е трябвало да плаща по-малко на други притежатели на интелектуална собственост.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *