ЕС иска от Meta мерки срещу сексуалното насилие над деца

ЕС иска от Meta мерки срещу сексуалното насилие над деца

В петък технологичните регулатори на ЕС поискаха от Meta Platforms да предостави до 22 декември повече подробности за мерките, предприети за справяне с материали, съдържащи сексуално насилие над деца, в приложението си за споделяне на снимки и видеоклипове Instagram, в противен случай рискува да започне официално разследване съгласно новите правила на ЕС за онлайн съдържанието.

През октомври Европейската комисия изпрати първо искане за информация относно мерките, предприети за противодействие на разпространението на терористично съдържание и съдържание, съдържащо насилие, а миналия месец – второ искане за информация относно мерките за защита на непълнолетни лица.

„Иска се информация и за системата за препоръчване на Instagram и усилването на потенциално вредно съдържание“, заяви Европейската комисия в изявление относно последното си запитване.

Искането за информация е направено по силата на Закона за цифровите услуги на ЕС (DSA) – нови технологични правила, изискващи от големите технологични компании да правят повече за контролиране на незаконното и вредно съдържание в своите платформи.

Неизпълнението на подобни искания може да доведе до официална проверка и дори до глоби.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *