Google DeepMind създаде изкуствен интелект за откриване на лекарства

Google DeepMind създаде изкуствен интелект за откриване на лекарства

Google Deepmind представи третата основна версия на своя модел за изкуствен интелект „AlphaFold“, предназначен да помогне на учените да разработват лекарства и да се насочват по-ефективно към болести.

През 2020 г. компанията постигна значителен напредък в молекулярната биология, като използва изкуствен интелект за успешно прогнозиране на поведението на микроскопични протеини.
С последното превъплъщение на AlphaFold изследователите от DeepMind и сестринската компания Isomorphic Labs – и двете ръководени от съоснователя Демис Хасабис – картографираха поведението на всички молекули на живота, включително човешката ДНК.

Взаимодействието на протеините – от ензимите, които са от решаващо значение за човешкия метаболизъм, до антителата, които се борят с инфекциозните заболявания – с други молекули е от ключово значение за откриването и разработването на лекарства.

DeepMind заяви, че откритията, публикувани в сряда в научното списание Nature, ще намалят времето и средствата, необходими за разработването на потенциално животопроменящи лечения.

„С тези нови възможности можем да проектираме молекула, която ще се свърже с определено място на протеина, и можем да предвидим колко силно ще се свърже“, каза Хасабис на брифинг за пресата във вторник.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *