ФБР работи за залавянето на хакерите от Scattered Spider

ФБР работи за залавянето на хакерите от Scattered Spider

ФБР на САЩ работи по повдигането на обвинения на хакери от агресивната престъпна група Scattered Spider, които са базирани предимно в САЩ и западните страни и са проникнали в десетки американски организации, съобщи високопоставен служител.

Младите хакери попаднаха на първите страници на вестниците миналата година, когато проникнаха в системите на операторите на казина MGM Resorts International  и Caesars Entertainment, като блокираха системите на компаниите и поискаха големи откупи. От здравни и телекомуникационни компании до финансови услуги – в продължение на две години те хакнаха редица организации, като увеличиха натиска върху правоприлагащите органи да им попречат.

„Работим в посока да повдигнем обвинения на лицата, когато можем, за престъпно поведение, в този случай основно по Закона за компютърните измами и злоупотреби“, заяви в интервю за Ройтерс Брет Лезерман, заместник-помощник-директор на ФБР по кибернетичните въпроси.

Групата е била рядък съюз на хакери от западни държави с ветерани киберпрестъпници от Източна Европа, каза той в кулоарите на конференцията RSA в Сан Франциско в сряда.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *