Южна Корея подпомага индустрията за чипове с над 7 млрд. долара

Южна Корея подпомага индустрията за чипове с над 7 млрд. долара

Южна Корея подготвя планове за пакет от мерки в подкрепа на инвестициите в чипове и научните изследвания на стойност над 10 трилиона вона (7,30 млрд. долара), заяви в неделя министърът на финансите, след като си постави за цел да спечели „войната“ в полупроводниковата индустрия.

Министърът на финансите Чой Санг-мок заяви, че правителството скоро ще обяви подробности за пакета, който е насочен към материалите за чипове, производителите на оборудване и компаниите без фабрики по цялата верига за доставки на полупроводници.

Програмата може да включва предлагане на заеми по линия на политиката и създаване на нов фонд, финансиран от държавни и частни финансови институции, заяви Чой на среща с ръководители на местни производители на оборудване за чипове, се казва в изявление на Министерството на финансите.

Южна Корея изгражда също така мега клъстер за чипове в Йонгин, южно от столицата Сеул, който представя като най-големия подобен високотехнологичен комплекс в света.

Президентът Юн Сук Йол обеща да вложи всички възможни ресурси, за да спечели „войната“ в областта на чиповете, като обеща данъчни облекчения за инвестициите.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *