Дават на Wall Street рядка победа срещу големите технологии

Дават на Wall Street рядка победа срещу големите технологии

Органът за наблюдение на потребителите в САЩ, който обикновено не е известен с това, че е на страната на кредиторите от Уолстрийт, им донесе рядка победа, като се противопостави на големите технологични компании, които все повече навлизат в банковата сфера.

Миналата седмица Бюрото за финансова защита на потребителите (CFPB) предложи да се регулират плащанията и портфейлите за смартфони, предоставяни от технологични лидери като Apple и Google, с аргумента, че те вече съперничат на традиционните банкови услуги по мащаб и обхват и трябва да бъдат обект на същите предпазни мерки за потребителите.

Дългоочакваният ход на директора на CFPB Рохит Чопра, който е изградил кариерата си, насочвайки се срещу големите технологични компании по въпроси, свързани с неприкосновеността на личния живот и конкуренцията, дава конкурентен тласък на кредиторите, които се сблъскват с наплива от нови правила – от увеличаване на капитала и ограничаване на таксите за дебитни и кредитни карти до по-строги стандарти за справедливо кредитиране.

„В момента банките са в почти бункерно състояние. Те получават удари от много различни места“, казва Тод Филипс, професор в Държавния университет на Джорджия. „Така че, когато регулаторният орган по същество казва: „Ще започнем да третираме конкуренцията ви по същия начин, както третираме вас“, това е добра новина.“

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *