Apple е изправена пред глоби за милиарди заради неспазен закон

Apple е изправена пред глоби за милиарди заради неспазен закон

Apple направи редица промени в iPhone в Европа, за да се придържа към Закона за цифровите пазари на ЕС (DMA). DMA принуди Apple да позволи на потребителите на iPhone да зареждат приложения от магазини за приложения на трети страни и да използват браузъри на трети страни, които работят на двигатели, които не са WebKit.

DMA също така позволява на разработчиците да дават на потребителите опции в приложението за извършване на плащания, които заобикалят платформата за плащане в приложението на Apple.

Според Financial Times Европейската комисия не е доволна от основната технологична такса на Apple и планира да таксува компанията за неспазване на DMA. Ако се установи, че Apple не се е съобразила с DMA, тя ще бъде изправена пред глоба до 10% от средните си годишни приходи в световен мащаб.

През фискалната 2023 г. Apple спечели 383 млрд. долара, което означава, че може да бъде на куката за солидна глоба от 38,3 млрд. долара. Компаниите, които многократно нарушават DMA, са изправени пред санкции до 20% от глобалните си годишни приходи.

Калин Тодоров

Калин Тодоров

Калин Тодоров специализира знанията си в развитието на социалните медии и приложението им в мобилните технологии. С богат опит зад гърба си в различни медии, той отговаря за най-новото от света на социалните мрежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *