Американски съд: Google умишлено е унищожил доказателства

Американски съд: Google умишлено е унищожил доказателства

Google на Alphabet умишлено е унищожила доказателства за „чат“ на служителите си в антитръстово съдебно производство в Калифорния и трябва да плати санкции и да се изправи пред възможна санкция по време на съдебния процес, постанови американски съдия.

Окръжният съдия на САЩ Джеймс Донато в Сан Франциско заяви в заповедта си, че Google „поразително не е изпълнила“ задълженията си да съхранява записите. Решението е част от многопрофилно съдебно дело, което включва колективен иск на потребители с до 21 милиона жители; 38 щата и окръг Колумбия; и компании, включително Epic Games Inc и Match Group LLC.

Потребителите и други ищци оспорват предполагаемия монопол на Google за разпространение на мобилни приложения за Android – твърдения, които Google отрича. Ищците претендират за общо обезщетение в размер на 4,7 млрд. долара.

Съдията поиска от адвокатите на ищците до 21 април да предоставят сума за съдебни такси, която искат като санкция. Отделно от това ищците ще имат възможност да призоват Донато да каже на съдебните заседатели, че Google е унищожила неблагоприятна за нея информация. Той заяви, че иска да види „състоянието на нещата“ на по-късен етап от делото.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *