Meta забранява политическата реклама във Facebook и Instagram

Meta забранява политическата реклама във Facebook и Instagram

Ръководителите на Meta обсъждат забрана на политическата реклама в Европа за цялата компания поради опасения, че Facebook и Instagram няма да могат да спазят предстоящите разпоредби на ЕС, насочени към онлайн кампаниите, съобщи Financial Times в четвъртък.

През февруари законодателите на ЕС се споразумяха за по-строги правила за целенасочена политическа реклама, целящи да противодействат на дезинформацията по време на избори. Предложените правила изискват от американските технологични гиганти да предоставят повече данни за своите целеви политически реклами, като за нарушенията ще бъдат налагани глоби в размер до 4% от глобалния им оборот.

Ръководителите на Meta се опасяват, че определението за политическа реклама съгласно плановете на ЕС ще бъде прекалено широко, че ще бъде по-лесно да се откажат всички платени политически кампании на сайтовете на компанията, пише вестникът, като се позовава на двама души, информирани за обсъжданията.

През декември миналата година Европейската комисия предупреди Meta, компанията майка на Facebook, че нарушава антитръстовите закони на ЕС, като нарушава конкуренцията на пазарите за онлайн класифицирана реклама и злоупотребява с господстващото си положение.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *