xAI на Мъск се оценява на 24 млрд. долара след ново финансиране

xAI на Мъск се оценява на 24 млрд. долара след ново финансиране

Стартъпът за изкуствен интелект xAI на Илон Мъск набра 6 млрд. долара финансиране от серия Б, достигайки оценка от 24 млрд. долара, тъй като инвеститорите залагат много на конкуренти на компании като OpenAI в засилващата се надпревара за изкуствен интелект.

Кръгът на финансиране бе подкрепен от инвеститори, сред които Andreessen Horowitz и Sequoia Capital, съобщи компанията в блог публикация в неделя.
Оценката на компанията преди внасянето на парите беше 18 млрд. долара, заяви Мъск в публикация в X.

Парите ще бъдат използвани за пускане на пазара на първите продукти на xAI, за изграждане на модерна инфраструктура и за ускоряване на научноизследователската и развойната дейност в областта на бъдещите технологии, заяви xAI.

„През следващите седмици ще има още какво да обявим“, каза Мъск в друга публикация в X, в отговор на обявяването на финансирането.

Компании като подкрепената от Microsoft OpenAI и тази на Alphabet са сред водещите в ожесточената надпревара за господство на генеративния ИИ, стимулирайки значителни инвестиции и иновации в бързо развиващия се пейзаж.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *