Уволниха редактор за „интервю“ с Шумахер, генерирано с изкуствен интелект

Уволниха редактор за „интервю“ с Шумахер, генерирано с изкуствен интелект

Издателите на германско списание, което публикува „интервю“ с Михаел Шумахер, генерирано от изкуствен интелект, уволниха редактора и се извиниха на семейството на великия пилот от Формула 1.

Седемкратният световен шампион Шумахер, който сега е на 54 години, не се е появявал на публични места, откакто получи сериозна мозъчна травма при ски инцидент по време на семейна почивка във Френските Алпи през декември 2013 г.

Семейството му заяви тази седмица, че планира съдебни действия срещу седмичното списание Die Aktuelle, собственост на базираната в Есен медийна група Funke.

„Тази безвкусна и подвеждаща статия не трябваше да се появява. Тя по никакъв начин не отговаря на стандартите за журналистика, които ние – и нашите читатели – очакваме от издателство като Funke“, заяви управляващият директор на списания Funke Бианка Полман.

„В резултат на публикуването на тази статия ще бъдат понесени незабавни последствия за персонала.

„Главният редактор на Die Aktuelle Ане Хофман, която носи журналистическа отговорност за вестника от 2009 г. насам, ще бъде освободена от длъжност, считано от днес.“

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *