Шефът на облачните услуги на Amazon се оттегля

Шефът на облачните услуги на Amazon се оттегля

Ръководителят на изключително печелившото подразделение за изчисления в облак Amazon Web Services на Amazon.com ще се оттегли от поста си следващия месец след тригодишен мандат, съобщиха от компанията във вторник.

57-годишният Адам Селипски, който е и член на екипа на Amazon, съветващ главния изпълнителен директор Анди Джаси, ще напусне компанията на 3 юни. Той ще бъде заменен от Мат Гарман, старши вицепрезидент, който ръководи продажбите и маркетинга в AWS.

Селипски е прекарал 14 години в AWS на два етапа. Той е бил главен изпълнителен директор на Tableau Software, подразделение на Salesforce.

Под ръководството на Селипски AWS отбеляза бърз растеж, удвоявайки продажбите си от 45,4 млрд. долара от годината преди назначаването му до 90,8 млрд. долара през 2023 г. и почти удвоявайки оперативните приходи до 24,6 млрд. долара през този период.

Въпреки това AWS се сблъсква с критики, че не е била достатъчно бърза, за да пусне конкурентни услуги за генеративен изкуствен интелект, за да отговори на предизвикателството, отправено от конкурентите, включително OpenAI. Неотдавна тя направи услугата си за чатбот Amazon Q широко достъпна за бизнеса.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *