САЩ дават спасителен пояс на Nvidia, Intel и AMD

САЩ дават спасителен пояс на Nvidia, Intel и AMD

Макар да отнемат достъпа на Китай до ключови американски чипове за изкуствен интелект, новите широкообхватни правила на администрацията на Байдън също така тихо хвърлиха на Nvidia, Intel и Advanced Micro Devices (AMD) потенциално спасително въже, за да запазят доходоносния си бизнес на един от най-големите пазари на чипове в света.

В повече от 400 страници правила, публикувани във вторник, служителите на Бюрото за промишленост и сигурност на САЩ (BIS) заявиха, че са отворени за мнението на полупроводниковата индустрия за намиране на начини да продължат да изпращат чипове с изкуствен интелект в Китай за малки и средни системи.

Целта на правилата е да се ограничи възможността на Китай да използва американски чипове за изграждане на огромни суперкомпютри, които могат да се използват за създаване на технологии, подобни на ChatGPT на OpenAI, и които могат да се използват и за военни цели, твърдят служители.

Томас Крюгер, бивш служител на Съвета за национална сигурност на САЩ по въпросите на експортния контрол, заяви, че „организационният принцип на всички тези правила е те да бъдат насочени към онези възможности, които могат да дадат възможност на китайските военни системи. Те не се интересуват от широки потребителски приложения. Те наистина се опитват да се справят с този проблем.“

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *