Подозират, че Северна Корея стои зад кражба на крипто за 70 млн.

Подозират, че Северна Корея стои зад кражба на крипто за 70 млн.

Изследователи на блокчейн твърдят, че хакери, свързани със Северна Корея, вероятно стоят зад кражба на 70 млн. долара от криптообмена CoinEx.

CoinEx, която твърди, че е базирана в Хонконг, заяви във вторник в платформата за социални медии X, известна преди като Twitter, че портфейлите, използвани за съхранение на криптоактивите на борсата, са били хакнати. В петък тя заяви, че оценява загубите си на 70 млн. долара, което според нея е „малка част“ от общите й активи.

Фирмата за блокчейн изследвания Elliptic заяви, че „редица фактори“ показват, че за атаката е отговорна Lazarus Group – хакерска група, свързана със Северна Корея.

CoinEx не е заявила кой според нея стои зад атаката, въпреки че е заявила пред Ройтерс, че е наясно, че някои фирми за сигурност твърдят, че виновни са екипи за кибершпионаж, свързани със Северна Корея.

„Самоличността на хакера продължава да се разследва“, заяви CoinEx пред Ройтерс по имейл рано в петък. CoinEx не отговори на искане за коментар от страна на Ройтерс, изпратено по имейл по-късно в петък, извън часовете в Хонконг, относно изследването на Elliptic, което беше публикувано в блог публикация.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *