Глобиха TikTok с 345 млн. евро за личните данни на деца

Глобиха TikTok с 345 млн. евро за личните данни на деца

На TikTok е наложена глоба в размер на 345 млн. евро (370 млн. долара) за нарушаване на законите за защита на личните данни, свързани с обработката на лични данни на деца в Европейския съюз, съобщи в петък водещият регулатор в блока.

Платформата за кратки видеоклипове, собственост на китайци, която през последните години бързо се разраства сред тийнейджърите по света, е нарушила редица закони за защита на личните данни в ЕС в периода между 31 юли 2020 г. и 31 декември 2020 г., се казва в изявление на ирландския комисар по защита на данните (DPC).

Това е първият случай, в който TikTok, собственост на ByteDance, получава порицание от ДКД, водещия регулатор в ЕС за много от водещите световни технологични компании, поради местоположението на регионалното им седалище в Ирландия.

Говорител на TikTok заяви, че компанията не е съгласна с решението, особено с размера на глобата, и че повечето от критиките вече не са актуални в резултат на мерките, които е въвела преди началото на проверката на DPC през септември 2021 г.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *