TikTok взема мерки във връзка с дезинформацията и AI

TikTok взема мерки във връзка с дезинформацията и AI

TikTok определено се превърна в едно от най-използваните приложения за гледане на клипове, където може да видите всичко – от перфектно синхронизиран танц до пътешествие из Космоса. Но с напредването на изкуствения интелект, вече доста по-трудно се разбира дали това е реален клип или проект на AI. Скоро разпознаването на това ще стане по-лесно, тъй като TikTok планира да въведе водни знаци за съдържание, създадено с помощта на AI.

Това е значима стъпка в борбата с дезинформацията, която залива интернет пространството. Бързото развитие на технологиите за изкуствен интелект води до създаването на все по-реалистично-фалшиви изображения, видеоклипове и аудиозаписи. Това отваря пътя на сериозни последствия, особено в контекста на важни политически теми и предстоящите президентски избори в САЩ през 2024-а година.

Не само TikTok, но и други компании като Meta (собственик на Facebook и Instagram) и YouTube работят над начини за маркиране на AI-създаденото съдържание. Това позволява на потребителите да бъдат по-информирани и критични към това, което виждат онлайн.

Водните знаци на TikTok ще служат като малки цифрови етикети, които помагат за идентифициране на съдържание, генерирано с инструменти за изкуствен интелект, независимо дали е създадено на платформата или е качено от другаде. Това е особено ценно, тъй като така фалшиви съдържания често се разпространяват извън първоначалния си източник.

По-голямата прозрачност относно произхода на съдържанието ще позволява да бъде оценявано доста по-адекватно. Когато се знае, че нещо е създадено с AI, ще бъде по-лесно да се погледне на него с повишено внимание и да се потърси допълнителна информация за неговата достоверност.

Валери Манолов

Валери Манолов

Валери Манолов е любител на мобилните технологии и развитието на операционните системи. Той създава качествено съдържание в тази сфера и всичко по-интересно от света на мобилните устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *