Samsung и Google ще конкурират Dolby Atmos

Samsung и Google ще конкурират Dolby Atmos

Корейският технологичен гигант Samsung и Google обявиха старт на зашеметяващо ново начинание за разработване на конкурент на Dolby Atmos, наречен IAMF (Immersive Audio Model and Formats). Очаква се официалното пускане на този нов стандарт за пространствено аудио да се състои през втората половина на настоящата година. IAMF обещава да бъде достъпен за широк кръг устройства, включително телевизори и домашни аудио системи, позиционирайки се като аудио еквивалент на HDR10+ и пряк конкурент на Dolby Vision.

Разликата се състои е в това, че Dolby изискват такси от производителите за използването на тяхната технология, докато IAMF се стреми към по-отворен и достъпен модел. Samsung вече планира да интегрира IAMF в своите смарт телевизори и Soundbar устройства, което може да подтикне още производители към използването на новата технология. YouTube, под шапката на Google, се очертава като първата онлайн платформа, която ще поддържа IAMF.

Въпреки че името на стандарта може да претърпи промяна, интеграцията на изкуствен интелект е сред ключовите предимства на IAMF, заедно с неговия безплатен характер, на който разчитат Samsung и Google за привличане на производители. Накрая, подкрепата от Alliance for Open Media (AOM) също ще допринесе значително за нарастващата популярност на IAMF индустрията.

Валери Манолов

Валери Манолов

Валери Манолов е любител на мобилните технологии и развитието на операционните системи. Той създава качествено съдържание в тази сфера и всичко по-интересно от света на мобилните устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *