Google разшири поддръжката на своя преводач със 110 нови езика

Google разшири поддръжката на своя преводач със 110 нови езика

Google Translate претърпя значителна промяна, като стана още по-достъпен за сериозна аудитория. В най-голямото си разширение досега, Google добави към Translate цели 110 нови езика. Това амбициозно разширение е осъществено с помощта на PaLM 2, авангарден езиков модел разработен от Google, който умело декодира и превежда близки езици.

Това разширение позволява на потребителите да намерят преводи на езици като Awadhi и Marwadi (диалекти на хинди), както и на френски креолски езици като Seychellois Creole и Mauritian Creole.

Добавянето на тези 110 езика означава, че Google Translate вече може да обслужва над 614 милиона души по света, което представлява около 8% от световното население. Разнообразието на добавените езици включва такива, които са разпространени сред милиони хора, такива, използвани от малки местни общности, и дори такива, чиято говорима база намалява, но се полагат усилия за тяхното запазване. Забележително е също, че специален акцент в тази актуализация е поставен върху африканските езици, като около 25% от новодобавените езици са от този континент.

Сред африканските езици, добавени в тази актуализация, са фон, киконго, луо, га, свати, венда и волоф, което я прави най-голямата инвестиция на Google в африкански езици до момента.

Валери Манолов

Валери Манолов

Валери Манолов е любител на мобилните технологии и развитието на операционните системи. Той създава качествено съдържание в тази сфера и всичко по-интересно от света на мобилните устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *