Смартфоните с Android 15 ще предоставят информация за състоянието на паметта

Смартфоните с Android 15 ще предоставят информация за състоянието на паметта

Смартфоните са неизменна част от нашето ежедневие, но и изискват грижи. За наш късмет, новата версия Android 15 включва инструмент, който ни помага точно в това – функция за наблюдение на здравето на паметта на устройството.

Ето как става: влизате в приложението „Настройки“, избирате „Батерия и памет“ и виждате там, наред с информация за батерията, и процент, показващ колко живот е останал на паметта. Така вече няма да се налага да се чудите кога ще трябва да изтриете любимите си снимки или приложения.

Грижата за телефона вече не се ограничава само до батерията. Google разработва тази нова функционалност в Android 15, която дава възможност да се следи общото състояние на устройството. Подобно на проверката на състоянието на батерията при някои модели, ще може да се вижда и колко износена е паметта на дадения смартфон.

Това е чудесна новина, тъй като, подобно на всяка друга хардуерна част, и паметта на телефона има ограничен жизнен цикъл. С Android 15 вече ще се вижда процент, показващ оставащия полезен живот, като информацията ще се получава директно от самия чип за съхранение. Повечето модерни телефони използват технологията UFS (Universal Flash Storage), която включва вградени индикатори за износване.

Важно е да се отбележи, че функцията за проверка на състоянието на паметта все още се разработва и може да не бъде налична на всички устройства с Android 15. Вероятно първите модели, които ще предлагат тази функция, ще бъдат телефоните от серията Pixel на Google. След като бъде въведена, тя ще предостави ясна представа за това колко време ще издържи паметта на телефона преди да започнат евентуални повреди.

Валери Манолов

Валери Манолов

Валери Манолов е любител на мобилните технологии и развитието на операционните системи. Той създава качествено съдържание в тази сфера и всичко по-интересно от света на мобилните устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *