NASA и Boeing твърдят, че астронавтите на Starliner „не са блокирани“

NASA и Boeing твърдят, че астронавтите на Starliner „не са блокирани“

NASA и Boeing планират да прекарат следващите няколко седмици в провеждане на тестове на земята, за да разберат по-добре проблемите с двигателите на космическия кораб Starliner, преди да дадат на екипажа си разрешение да лети обратно на Земята.

Но официалните лица настояха на пресконференция в петък следобед, че астронавтите Бъч Уилмор и Суни Уилямс не са „блокирани“ на Международната космическа станция. „Не бързаме да се прибираме у дома“, казва Стив Стич, мениджър на програмата за търговски екипажи на НАСА.

Starliner е скачен с МКС от 6 юни за това, което трябваше да бъде 10-дневен летателен тест като цяло. По време на приближаването си към орбиталната лаборатория обаче корабът изпитва проблеми с пет от двигателите си и известно изтичане на хелий изглежда се влошава.

НАСА и Boeing работят заедно, за да оценят проблемите оттогава. В петък представители на двамата заявиха, че все още не определят дата за обратния полет, а вместо това ще изчакат, докато приключат наземните тестове и всички анализи се изпълнят.

Първите тестове на двигатели, които ще бъдат проведени на ракетния полигон „Белите пясъци“ в Ню Мексико, се очаква да започнат още във вторник.

Калин Тодоров

Калин Тодоров

Калин Тодоров специализира знанията си в развитието на социалните медии и приложението им в мобилните технологии. С богат опит зад гърба си в различни медии, той отговаря за най-новото от света на социалните мрежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *