Изкуственият интелект на Nvidia отново влиза в действие

Изкуственият интелект на Nvidia отново влиза в действие

Лидерът в производството на чипове за изкуствен интелект Nvidia вероятно ще представи поредната си прогноза за приходите във вторник. Но истинското внимание ще бъде насочено към това дали разширяващите се ограничения на САЩ върху продажбите на чипове от висок клас в Китай могат да попречат на този резултат.

Резултатите също така ще бъдат основен тест за ралито, задвижвано от изкуствен интелект, което помогна за поскъпването на американския фондов пазар през тази година, като индексът на полупроводниците във Филаделфия нарасна с близо 50% през 2023 г.

„В основата е предположението, че Nvidia има пълно пазарно господство … така че всичко, което засяга това възприятие, независимо дали е заради бизнес резултатите или заради рисковете на определени пазари, ще намали ентусиазма“, казва Кайл Рода, анализатор от Capital.com.

Миналия месец администрацията на Байдън забрани продажбите в Китай на чиповете H800 и A800, които Nvidia създаде след предишни ограничения на износа за страната. Китай е третият по големина пазар на компанията и представлява повече от една пета от нейните приходи.

Nvidia заяви, че не очаква ограниченията да окажат влияние в краткосрочен план. Но акциите на компанията достигнаха почти петмесечно дъно през октомври, след като в доклад на Wall Street Journal се казваше, че китайски поръчки на стойност до 5 млрд. долара са застрашени.

След стремителния ръст по-рано тази година, който я превърна в първата фирма за чипове за трилиони долари, акциите на Nvidia спаднаха с повече от 12% между август и октомври, сигнализирайки, че инвеститорите все по-трудно се впечатляват от нарастващите опасения, свързани с Китай.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *