iPadOS на Apple подлежи на строги технологични правила на ЕС

iPadOS на Apple подлежи на строги технологични правила на ЕС

Операционната система на Apple за iPad е определена от антитръстовите регулатори на ЕС като „пазач“ в рамките на забележителните технологични правила на блока заради значението ѝ за бизнес потребителите, съобщи Европейската комисия в понеделник.

Съгласно Закона за цифровите пазари, който влезе в сила тази година, 22 услуги, притежавани от Apple, Google на Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta Platforms и собственика на TikTok ByteDance, вече са обозначени като „gatekeepers“, които контролират достъпа до своите платформи.

Решението на европейския изпълнителен орган последва разследване, започнало през септември миналата година. Миналата година операционната система iOS на Apple, браузърът Safari и магазинът App Store бяха определени за „пазачи“.

„Нашето пазарно разследване показа, че въпреки че не отговаря на праговете, iPadOS представлява важен портал, на който много компании разчитат, за да достигнат до своите клиенти“, заяви в изявление ръководителят на антитръстовото ведомство на ЕС Маргрете Вестагер.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *