Huawei прави почивка от Android с новата версия на Harmony OS

Huawei прави почивка от Android с новата версия на Harmony OS

Китайската компания Huawei няма да поддържа приложения за Android в най-новата итерация на собствената си операционна система Harmony, съобщи местната финансова медия Caixin, тъй като компанията се стреми да укрепи собствената си софтуерна екосистема.

Компанията планира да пусне версия за разработчици на своята платформа HarmonyOS Next през второто тримесечие на тази година, последвана от пълна търговска версия през четвъртото тримесечие, се казва в изявление на компанията, в което се подчертава събитието за стартиране на платформата в родния й град Шънджън в четвъртък.

Huawei за първи път представи собствената си система Harmony през 2019 г. и се подготви да я пусне в някои смартфони година по-късно, след като ограниченията в САЩ прекъснаха достъпа й до техническата поддръжка на мобилната операционна система Android на Google.

По-ранните версии на Harmony обаче позволяваха на системата да се използват приложения, създадени за Android, което вече няма да е възможно, според Caixin.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *