Германия, Франция и Италия се разбраха за регулациите на изкуствения интелект

Германия, Франция и Италия се разбраха за регулациите на изкуствения интелект

Франция, Германия и Италия са постигнали споразумение за начина на регулиране на изкуствения интелект според съвместен документ, видян от Ройтерс, което се очаква да ускори преговорите на европейско равнище.

Трите правителства подкрепят „задължителното саморегулиране чрез кодекси за поведение“ за т.нар. основополагащи модели на изкуствен интелект, които са предназначени да произвеждат широк спектър от резултати. Но те се противопоставят на „непроверени норми“.

„Заедно подчертаваме, че Законът за изкуствения интелект регулира приложението на изкуствения интелект, а не технологията като такава“, се казва в съвместния документ. „Присъщите рискове се крият в приложението на системите за ИИ, а не в самата технология.“

Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС преговарят как блокът да се позиционира по тази тема.

В документа се обяснява, че разработчиците на модели на основата ще трябва да дефинират карти на моделите, които се използват за предоставяне на информация за даден модел за машинно обучение.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *